20 kreatív írói tipp

 Írástechnikai gyakorlatok, hogy gyorsabban fejlődj!

#1 Írj vázlatot!

Egy vázlatot úgy írhatsz meg, ahogyan azt szeretnéd. Lehet részletes vagy lazább. Megrajzolhatod kézzel – a karaktered fejlődését – de jelölheted post it-ekkel is a cselekmény menetét. A lényeg, hogy örömmel alakítsd és szeretettel nézz majd a kész vázlatodra!

Új projekt - 2023-01-27T094803.691 másolata

#2 Írj reggel!

A kora reggeli írás produktívabbá és kreatívabbá tehet. Még akkor is, ha nem szeretsz korán kelni, hidd el a korai írás előnyei meghaladják a korai kelés hátrányait. Korán reggel a legmagasabb a termelékenység szintje. Jobban tudsz koncentrálni és jobb ötleteket tudsz kitalálni.

#3 Az érzékszerveket célozd!

Akár regényt, memoárt vagy épp novellát írsz életre kell keltened a szavaidat. Ezt pedig az érzékszervek útján tudod megtenni. Nélkülük nem tudsz hatékonyan írni. Az érzékszervek használata a legegyszerűbb módja annak, hogy az olvasót közelebb vidd a történethez. Ne elmeséld a története. Érezze, tapasztalja azt meg az olvasó. Költözz be a karaktereid bőrébe és rajtuk keresztül mutasd meg a történetet. Ne írd le, hogy süt a nap – Mutasd meg a fény csillogását az ablaküvegen. Amikor az olvasó megérzi az egyik szereplőd házában a húsleves illatát, megérinti a pamut takarót vagy épp hallja a kutya lihegését, akkor az írás valósággá válik a számára.

Új projekt - 2023-01-31T083058.997

#4 Jegyzetelj!

Egy jegyzetfüzet tökéletes a gyors gondolatok feljegyzésére, mielőtt azokat elfelejtenéd. Hiába gondolod azt, hogy az ötlet, ami eszedbe jutott olyan zseniális, hogy biztosan észben tudod tartani. Az ihlet szikrája azonban gyorsan elillanhat. Egy jegyzetfüzet megkönnyíti a dolgodat, melyet nemcsak napközben, de éjjel az ágyad mellé is tehetsz. Így a megálmodott gondolatokat is gyorsan lejegyezheted. Ezt a trükköt a nagyok is alkalmazzák. Beethoven, Benjamin Franklin, Mark Twain sem hagyta el a lakását a jegyzetfüzetei nélkül.

#5 A párbeszéd!

Az egyik legjobb módja, hogy vezesd az olvasót a történetben a tökéletes párbeszéd. Bemutatja a jellemfejlődést, meghatározza a karakterek hangját, feltárja a belső érzelmeket és persze leköti az olvasót is. Egy puszta jellemzésen túl azonban egy hatékony párbeszéd meghatározhatja a történet helyszínét és időtartamát is. Egy archetipikus versenyedző például beszélhet rövid, szűkszavú mondatokban, parancsszerűen, gyakran idézve háborús hősök mondatait. Míg egy összetört szívű szerelmes vég nélküli körmondatokban áradozhat a kiválasztottról, az elvesztett kedvesről, hiszen a világon minden őt juttatja az eszébe. A párbeszédek segítségével feltárhatod a karaktereid tipikus vonásait, mely kifejezővé és lendületessé teszi a történetedet.

#6 Használd az intuíciót!

A legtöbb esetben 5 érzékszervről beszélünk, melyekhez szólnod kell az írás folyamán. Léteznek azonban olyan „új” érzékelések, melyeket általában figyelmen kívül hagysz. Ezek azonban létfontosságúak lehetnek az egyedi karakterek kialakításában. Stephen King szerint a legjobb módja, hogy az olvasót belehelyezd a történetbe, ha manipulálod néhány érzékszervét vagy az érzeteit.. Ilyen a propriocepció, vagyis az a képesség, hogy érzékeljük, hol vannak testünk egyes részei anélkül, hogy látnánk őket. A termocepció, aminek köszönhetően a hőmérsékletet érezzük. Az equilibriocepció, amelyen keresztül az egyensúlyt érzékeljük. Végül pedig az interocepció, vagyis annak érzékelése, hogy mi történik a testünkben.

#7 A személyes tér!

Az íráshoz mindenképpen alakíts ki egy kis személyes teret. Olyat, ami megfelel a stílusodnak, ahol szeretsz időt tölteni, ami inspirál. Nem kell, hogy ez egy különálló dolgozószoba legyen. Lehet ez egy nyugodt sarkocska a szobádban. A fontos, hogy ott ne zavarjon senki, hogy csak az írásra tudj összpontosítani. Arra ügyelj, hogy az íróasztalod vagy a laptoptartód ablak közelében legyen. A természetes megvilágítás ugyanis segít ellazulni és koncentrálni. Az asztalodat ne zsúfold tele az íráson kívüli dolgokkal, mert azok elvonják a figyelmedet. Ha inspiráló illatokra vágysz, szerezz be illatgyertyát vagy füstölőt. A citrom illata például segíti a koncentrációt, de nyugtató hatása is van. Az ellazulást segíti még a levendula. A kreativitást pedig a fahéj és a csokoládé ösztönzi.

#8 Mutasd és ne mondd!

A kreatív írás egyik legnépszerűbb és az egyik leghasznosabb irányelve. Arra ösztönzi az írót, hogy a tapasztalataikat adja át az olvasónak, ne csak az információt. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy egy állítás helyett egy tapasztalatot adsz át az olvasónak. Ezt pedig élénk képekkel, cselekvő igékkel és a részletesség keverékével tudod előállítani. Például ne azt írd, hogy a férfi fázott. Hanem helyette, megborzongott és szemébe húzta a kapucniját vagy a testét szinte tűként szúrta a hajnali levegő…A fontos, hogy az olvasó a saját képzeletével tudja elképzelni, mit érezhetett a szereplő.

Új projekt - 2023-02-09T083650.464
Új projekt - 2023-02-11T095120.901

#9 Jéghegy elmélet!

Az írók – függetlenül attól, melyik műfajban tevékenykednek – világokat építenek. Az írás mestersége megköveteli, hogy üres oldalakat tölts meg olyan szavakkal, képekkel és párbeszédekkel, melyek életre keltenek egy történetet. A csoda pedig egy apró villogó kurzorral indul, majd létrehoz egy egész világot. Óhatatlan azonban, hogy a világ egyes részei nem férnek fel az oldalra. Itt kerül előtérbe Hemingway jéghegy elmélete. A természetben a jéghegynek csupán az 1/8 -ad része látszódik a víz felett. Ez a rész a történetben az, amit az olvasó lát. A narratíva, a cselekmény, a párbeszéd és az akció. Minden más a felszín alatt foglal helyet. A gondolatok, érzések, szimbolika és a szubtextus.

#10 Szeresd a kéziratod!

Ne úgy ülj le a laptopodhoz, mintha egy rettegett házimunkát kellene elvégezned. Így stresszes, nehéz, sőt unalmas is lesz az írás. Kezeld egy rejtélyes randevúként, így sokkal örömtelibb lesz számodra az írói munka. Keress egy megfelelő helyet, tegyél magad mellé – ha szereted – a kedvenc süteményedből. Izgalomból kezdj bele az írásba. Ha még csak a kézirat elején jársz, nagyon könnyű ihletet szerezni az íráshoz. Izgatottan vágsz bele a munkába. Félúton azonban már fáradsz, lehet már egy új ötlet van a fejedben. Azt azonban tudod, hogy először a jelenlegi kéziratodat kell befejezni. Ilyenkor ülj le egy percre és emlékeztesd magad, hogy azért választottad az írást mert szereted.

#11 A pszichológia!

Írás során kevesen veszik figyelembe a pszichológiát, ami sajnálatos. Hiszen ezen keresztül az olvasó érzéseire, lelkére is hathatsz pusztán a kéziratoddal. Mindig figyelj oda, milyen műfajban dolgozol épp és milyen érzelmekkel ülsz le írni. Az ember öntudatlanul is átérzi az olvasott anyag érzelmeit. Ha szomorú jelenetet írsz – bátran írd le a benned dúló érzéseket. Képzeld a karaktered helyébe magadat. A mondataid, a szavaid is tükrözzék a fájdalmat. Egy másik mód, hogy egy kicsit manipuláld az olvasó érzelmeit, ha feltárod a gyengeséget. Ha azt szeretnéd, hogy az egyik karakteredet különösen megkedvelje az olvasó, akkor tárd fel a gyengeségét, említsd meg néhány hibáját. Az emberek a gyengék, a kissé esetlenekhez vonzódnak.

Új projekt (12)
331967737_5935932683177830_6639781677067260635_n

#12 Alkoss saját nyelvet!

Az olvasók gyakran már elvárják, hogy a karaktereid kitalált nyelveken beszéljenek. Különösen a fantasy műfajban. Azt se felejtsd el, hogy ezek a nyelvek valódi hangzásúak legyenek, természetes szókinccsel. A kitalált nyelv segíti az olvasót, hogy elmerüljön az általad felvázolt világban. Tulajdonképpen elhiggye azt, amit olvas. Nem csoda, ha sok kitalált nyelvet nyelvészek alkottak meg, de erre íróként is képes vagy. Figyelj arra, hogy egy kitalált nyelv hihetőbb, ha meglévő nyelvekből merítkezik. Tolkien Sindarin nyelvét például a walesi nyelv ihlette, míg a Quenya nyelvnek finn gyökerei vannak. Ez hihetetlen kutatómunkát igényel. Ha a könnyebb utat választod, használd a nyelvekben található hangokat és egyszerűen keverd össze, kombináld úgy, hogy egy újat alkosson.

#13 Gyakorold fejben az írást!

Bárhol, bármikor gyakorolhatod az írást. Még akkor is, ha nincs nálad toll és papír. Gyakorolni pedig nemcsak a kezdő írók számára hasznos. A folyamat rendkívül egyszerű, ha épp van néhány unalmas perced, már gyakorolhatsz is. Nézz körül a környezetedben és gondold végig fejben mit látsz. Menj el egészen a legapróbb részletekig. Ne csak azt vedd észre, hogy emberek vannak körülötted. Jelenítsd meg őket fejben úgy, ahogyan azt a valóságban látod. Írd le milyen színű a ruhájuk, milyen érzelmeket látsz az arcukon, milyen hangulat árad felőlük. Akár egy kis történetet is gondolhatsz az emberek vagy épp a tárgyak mögé.

331867385_562684342592633_7191512427162622600_n

#14 Kérj segítséget!

Minél többször olvasod el a kéziratodat, annál inkább nem veszed észre a hibáidat. Minden ember így működik. Ilyen az emberi agy. Egy idő után a szemed helyett látja a szöveget és azt mutatja neked, amit látni szeretnél. Átsiklik a szemed majd a hibán. Ez azonban kiküszöbölhető, ha egy idő után bevonsz egy újabb érzékszervet. Mégpedig a hallást és így a füledet. Hangosan olvasd fel az írásodat. Észre fogod venni azokat a szóösszetételeket, igeidő elcsúszásokat, melyeket már a szemed nem vesz észre.

#15 Kreatív írásgyakorlatok!

Nem számít, mennyi könyvet írtál már vagy épp bestselleríró vagy. Egy igazi író, soha nem hagyja abba az írás tanulását. Soha. Az írási folyamat egyben folyamatos tanulást is jelent. Tulajdonképpen ez nemcsak az írásra, minden szakmára igaz, ha valóban komolyan veszed a munkád. A kreatív írásgyakorlatok ráadásul olyan előnyöket is kínálnak az íróknak, melyeket gyakran figyelmen kívül hagynak vagy épp alulértékelnek. Ez a módszer ugyanis nemcsak az íráskészségedet fejleszti. Építi az önbizalmad, segíti az önkifejezést, letisztázza a gondolataidat, de javítja az empatikus és kommunikációs képességedet is.

#16 Meseírás!

Ki tudhatná jobban, mi kell a gyerekeknek, mint a Pixar…A rajzfilmes világban egyedülálló meséket készítő cég szövegírói útmutatóját érdemes figyelembe venni. Hiszen mind a gyerekek, mind a felnőttek rajonganak ezekért a mesés történetekért. Ha mesét írsz mindenképpen figyelj rá, hogy a karaktereket azért csodálják, mert mindent megtesznek a sikerért. Mindig azt tartsd szem előtt mi érdekli az olvasót, ne azt, hogy íróként, téged mi érdekel. Ha a főhősöd valamiben kiemelkedő, helyezz elé egy kihívást, aminek a megoldásához épp a gyengeségére van szükség. A meseírás talán az egyetlen műfaj, ahol előbb kell ismerned a történet végét, mint akár a közepét. Ha elakadsz az írással, készíts listát arról, hogy mi az, ami biztosan nem történhet a hőssel. Ez átlendít a mélyponton. A legfontosabb műhelytitok talán mégis az, hogy használd a mesében használt töltelék elemeket, akkor is, ha úgy érzed fölösleges: Egyszer volt, hol nem volt…Minden nap…Egy napon…Míg végül…Amiatt, hogy….

Új projekt - 2023-03-02T113235.653
Új projekt (13)

#17 A tulajdonnevek!

Kezdetben az írók rettegnek attól, hogy konkretizáljanak. Inkább közneveket használnak, de ez könnyedén unalmassá válhat. Bár igaz, hogy ezzel hatalmas szabadságot adsz az olvasó fantáziájának, de egy igazán jó könyv megadja az alappilléreket. Gondolj csak bele melyik olvasót érdekli egy növény, de mindenki szeretné megcsodálni az udvar falán futó rózsaszín, lila és sárga bazsarózsák színkavalkádját. Még az illatát is érzed igaz? De mennyivel szebben - és elképzelhetőbben - hangzik, hogy a vérvörös Porsche halk morajlással közeledett, majd egy gyorsvonat sebességével száguldott el, mint az, hogy a piros kocsi elsuhant mellettük. Hallottad a sportkocsi dorombolását ugye? Bátran használj tulajdonneveket ott, ahol a műved megkívánja.

#18 A párbeszéd!

A párbeszéd a kommunikációról szól, és a kommunikáció több, mint beszéd. Tehát tartalmazza a nem beszélő karakter válaszait is. Hiszen nem kell a beszélőknek kimondani, hogy igen vagy nem. Ezt egy arckifejezéssel, egy hanghatással, egy mosollyal megoldhatod. Az olvasó tudni fogja, mi volt a válasz. Ha nem tudsz kilépni a narráció keretéből vagy nehéznek érzel egy párbeszédet. Tedd félre a kéziratot, egy kicsit kapcsolj ki. Ha visszatérsz akkor olvasd végig, amit írtál és keresd meg azokat a jeleneteket, ahol több szereplő találkozik. Képzeld a helyükbe magadat és írd le a beszélgetést. Természetesen a párbeszédet is kíséred összekötő narrációval, de egy intenzív beszélgetésnél sok esetben már erre sincs szükség.

Új projekt (14)
Új projekt (15)

#19 A karakterek!

A legtöbb lenyűgöző karakternek van valami, amire vágyik. Egy személy, akit szeret vagy meg akar menteni. Egy cél, amit el akar érni. Egy esemény, amelyet meg akar akadályozni, vagy egy dolog, amitől retteg. Mutasd meg ezt a szükségletet vagy félelmet – ez erős érzelmi köteléket hoz létre az olvasóval. Gyakran a vágy és a félelem kéz a kézben járnak. Egy karakter akar valamit – győzelmet, szerelmet, előléptetést, változást – és attól tart, hogy ez nem fog megtörténni. A vágyak és félelmek meghatározásakor kulcsfontosságú, hogy mélyre áss. Először az általános érzelmeket figyeld meg, a hétköznapiakat. Majd térj át az erősebb érzésekre. Hogyan viselkedne a karaktered. Bátran ereszd el a fantáziád. Egy dolgot ne tegyél – egy dühös, feldúlt karaktert ne zárj be egy szobába, ahol nem látja az olvasó. Mutasd meg a dühét az érzelmeit.

#20 A varázslatos napirend!

A 21 napos szokás elméletét először Maxwell Maltz plasztikai sebész fedezte fel az 1950-es években. Rájött, hogy egy páciensnek, aki például arcműtéten esett át, 21 napra volt szüksége ahhoz, hogy megszokja új arcát. Amikor egy beteg lábát amputálták, a személy körülbelül 21 napig érzékelte a fantomvégtagot, utána azonban hozzászokott az új életkörülményekhez. Maltz elméletét azóta már sokan megvétózták, ennek ellenére mégis nagyon sok ember esküszik arra, hogy 21 nap alatt megváltoztatta az életét. Persze ez emberfüggő, de három hét valóban elég arra, hogy beépíts az életedbe egy új napirendi pontot. Főleg, ha igazán szeretnéd. A legfontosabb mégis az elhatározás. Ha valóban író szeretnél lenni, először ezt a döntést kell meghoznod.

+1 Az ihlet!

Függetlenül attól, hogy mennyire vagy sikeres, lesznek napok, amikor úgy érzed, hogy nincs ihleted. Még a legnagyobb szenvedéllyel alindított kézirat is válhat unalmassá vagy épp lomhává, ha nincs meg a kellő inspiráció. Hidd el, ezzel nem vagy egyedül. Ez mindenkivel előfordul. Viszont meg kell tanulnod inspirálni magad. Ha ugyanis az írásból szeretnél megélni, nem engedheted meg magadnak, hogy egyetlen napot is írás nélkül tölts. Ismerd meg magad – ne csak a karaktereidet – és tudd meg, melyek azok a dolgok, melyek kikapcsolnak és ihletet adnak.

Íróakadémia

Ha szeretnél még többet tanulni és fejlődni az írásban. Szívesen megismernéd bővebben is a kreatív írás lépéseit vagy egyszerűen csak hatékonyabban és magabiztosabban szeretnél írni. Akkor nézz körül az Íróakadémiánk tanfolyamain vagy érdeklődj a kurzusainkról levélben.

Könyvkiadás és marketing

Ha pedig a saját kezedbe vennéd az irányítást, akkor csatlakozz a zárt csoportunkhoz, mely mind a könyvkiadás, mind pedig a könyvmarketing területén segítséget nyújt. Hiszen a könyvmarketinget már az első könyved írása közben el kell kezdened!

jekkelgabi.hu | Minden jog fenntartva 2022 | Általános Szerződési Feltételek

Scroll to Top

Köszönjük!

A termék a kosaradba került!

Hírlevél újdonságainkról!