Utazás a félelmeid körül!

Beleolvasó

Az utolsó vacsora

Paradicsomleves, marhasteak és eperfagylalt. Igazi ünnepi vacsora. George még soha életében nem evett ilyen drága ételt, de egyszer nagyon szerette volna megkóstolni ezeket. Most csak ült, nézte az előtte levő kis asztalon a tálcát.

– Jó étvágyat George! – tette le elé néhány perccel ezelőtt Angie, a kissé robusztus hölgyemény.

Geogre azonban most kivételesen nem nézett rá. Csak az ételre koncentrált. Szerette volna magába szívni az étel fenséges illatát.

„Jó étvágyat George!” – futott át az agyán. Hát az sajnos egyáltalán nincs neki, de ezt most akkor is meg fogja enni, hiszen egy óriási vágya teljesült. Ő maga soha nem engedhette volna meg, hogy ilyen ételt megfizessen. Szóval bármennyire is egy hatalmas gombóc van a torkában, akkor is meg kell ennie, az utolsó morzsáig. Annak ellenére, hogy tudta, hogy ez élete utolsó vacsorája. Hat óra múlva úgy, ahogy az étel a tányérjáról, úgy ő is el fog tűnni az élők sorából.

George lassan emelte fel a tálca szélén levő kanalat. Lassan merítette bele a levesbe. Szerette volna, ha az étel nem fogyna el soha. Szerette volna, hogy addig élhessen, míg a tányérján van akár csak egy apró morzsa is, de tudta, hogy ez nem így lesz. Néhány órája van hátra csupán, akár kiélvezi ezeket az órákat, akár összeomlik. Ő pedig az előbbit választotta. Reggelig evett.

Hajnalodott, amikor az utolsó falatot a szájához emelte a férfi. Boldog volt, hogy élete utolsó idejét nem töprengéssel töltötte. Úgyis arról szólt életének az elmúlt 30 éve. Most végre lezárhatja ezt a fejezetet és végre új életet kezdhet. Azt nem tudta hol és hogyan, de más lesz, abban biztos volt. Ismét nyílt a szobácska ajtaja. Angie lesett be az ajtórésen. Ő volt az egyetlen nő, akivel találkozott az elmúlt évtizedekben. Talán kicsit meg is szerette George. Biztonságot adott neki a nő jelenléte. Mindig tudta mire számíthat és mi következik a szabályoktól hemzsegő napja folyamán. Angie eddigi határozottsága és ellentmondást nem tűrő hangja azonban ma sehol nem volt. Rámosolygott Georgra és úgy kérdezett, mintha a férfinak lehetne választási lehetősége.

– Mehetünk?

George nem válaszolt, csak felemelkedett a székről. Még utoljára körbefordult a kis szobában, ahol csupán egyetlen éjszakát töltött. Azonban a gondolataiban az elmúlt 30 év alatt ezerszer járt már itt. Tudta, hogy egyszer eljön majd ez a nap, amikor meg kell ismernie a halála előtti utolsó állomást, ahonnan már csak a nagyon szerencséseknek van visszaút. Ő azonban nem tartozott közéjük, de tulajdonképpen nem is akart. Véget akart már vetni az egész játéknak, amibe belecsöppent csaknem ötven évvel ezelőtt, de már akkor sem kellett senkinek. Az anyja, miután megszülte valahol az egyik utcai sikátorban, magára hagyta. Csak a szerencsének köszönheti, hogy egy hajléktalan megtalálta és hívta a rendőrséget.

„Szerencse?” – gondolta magában, mikor elindult kifelé a szobából- „ mindenkinek jobb lett volna, ha ott akkor, nem találnak rám”.

Az ajtóból még visszanézett élete utolsó helyszínére és az üres tálcára. Majd ránézett Angie-re és elindult a folyosón, mely a halálba vitte.

A robusztus asszony némán követte. Most nem volt hangoskodás, nem osztogatott parancsokat, nem lökött rajta egyet, hogy menjen már gyorsabban. Tulajdonképpen ez az ő temetési menete, ahová a saját lábán lépked. Igaz, hogy itt nincsenek síró rokonok, nincs virág és koszorú sem. Csupán a folyosó végén lévő sejtelmes vasajtó, amiről már olyan sokat hallott a halálsoron azoktól, akik a csodával határos módon – vagy épp elnöki felmentéssel – visszatértek onnan. Az ajtó. Ami mögött ennek ellenére nem tudja, hogy mi várja. Bár sokat olvasott róla az interneten. Különösen az utóbbi hetekben, amikor már tudta, hogy nem kerülheti el a halálba vezető sétát. Az összes fellebbezését elutasították, esélye sem volt, hogy elkerülje a sorsát. Kezdetben ugyan még bízott abban, hogy életfogytiglanra enyhítik a büntetését, de az évek során rájött, hogy így is, úgy is a haláláig rácsok mögött marad. Akkor talán már jobb minél előbb lezárni ezt az értelmetlen életet. Félni ugyan nem félt. A haláltól semmiképpen. A módjától azonban igen. Érezte, hogy minél közelebb kerül az ajtóhoz, egyre inkább elhagyja az ereje. Eszébe jutottak az újságcikkek, amiket olvasott és a rabtársak elbeszélései – melyek valóságalapját nem ismerte, de most ez nem is volt fontos. Tudta, hogy a halála fájdalmas lesz, pokoli kínokat él majd át, anélkül, hogy azt bárki is észrevenné.

A folyosón lassú léptekkel haladt, a gondolatai azonban cikáztak. Szinte minden borzasztó történet az eszébe jutott, amiről meséltek neki az évek során. A halálsoron újra meg újra előtérbe került a kivégzés és a vele járó fájdalom témája. Azt sosem tudta megmondani, hogy az elítéltek miért beszélgettek erről, hiszen megnyugvást biztosan nem kaptak tőle. Egy- egy ilyen beszélgetés ugyanis sokszor felért egy kőkemény horrortörténettel. George annak ellenére, hogy soha nem csatlakozott a beszélgetőkhöz mégis hallotta a történeteket. Később pedig, ha tehette rákeresett az interneten. Most pedig az összes információ egyidejűleg kavargott a fejében. Tisztában volt vele, hogy a testébe kerülő nátrium- pentotál kómába ejti majd, de a hatása gyenge. A szer nagyon gyorsan kiürül az agyból, így nagy esélye van arra, hogy mire a második hatóanyagot befecskendezik, már az eszméleténél lesz. Azt azonban, hogy ezt jelezze, az akkor már testében levő pankurónium- bromid meggátolja. A szívén kívül minden izma lebénul, ő pedig hiába érez mindent, még az ujjait sem fogja tudni megmozdítani. A teste bénult lesz, az agya azonban már nem. Mire a szívét leállító kálium- klorid a szervezetébe jut olyan állapotba kerül, mint egy üldözött vad. Ki akar majd szakadni a testéből, de nem tud és ezt senki nem fogja észrevenni. Ő pedig kínok között, mégis mozdulatlanul megfullad. George gondolatai pedig a rövid, mégis véget nem érő folyosói útján újra meg újra visszatértek a borzalmas véghez.

– Ne féljen! Mindjárt vége!

Rántotta vissza a valóságba George-ot Angie hangja, aki kinyitotta előtte a nagy vasajtót. Vakító fény fogadta bentről. Tudta, hogy ha átlép majd az élet és a halál határán valószínűleg nem ilyen fény fogja várni. Eleget tett azért, hogy ne a fénybe jusson.

Angie most már belekarolt, érezte erőteljes szorítását a karján. Hálás volt a nőnek ezért. Nem tudta, hogy önszántából be tudott volna – e lépni a terembe. Lassan egy T- alakú ágyhoz kísérték. „ Ez az én keresztem” – gondolta George, amikor két börtönőr segítségével felfeküdt, hogy eltöltse élete utolsó perceit. Furcsa módon, ahogy vízszintesbe került, kicsit megnyugodott. Az őrök – talán orvosok, gondolta a férfi – lemeztelenítették a karját és lefertőtlenítették. George nem félt a tűtől, amíg nem került börtönbe szinte naponta állt vele baráti kapcsolatban. Heroinfüggő volt. „Talán, ha nincs a drog, akkor most nem kellene itt lennem” – futott át az agyán. Kár ezen már gondolkozni, itt van, és a múltat nem tudja megváltoztatni. Ennek ellenére, most, talán életében először nem bírta nézni, ahogyan a körülötte tüsténkedő férfiak a kezébe szúrják a tűt. George inkább elfordította a fejét. Ekkor vette észre, hogy a jobb oldalán hiányzik a szoba fala, azt egy hatalmas üveggel helyettesítették. Mögötte székek voltak, melyek szinte mindegyikén ült valaki. George meredten bámult rájuk, talán kicsit meghökkent, hogy ennyi év távlatából még ilyen sokan kíváncsiak a halálára. Az emberek őt nézték. A férfi érezte a felőlük sütő gyűlöletet, így inkább becsukta a szemét. Vakon is tudta, hogy kikkel nézett farkasszemet. Tudta, hiszen számtalanszor találkozott velük a bíróságon vagy épp a tanúk padján. „Ott, valahogy könnyebb volt rájuk nézni. „ – gondolta. Néhány perc után mégis meggondolta magát és kinyitotta a szemét. Most először a történtek óta szégyellte magát. A tárgyalásokon végig az igazáért kardoskodott, nem érdekelték a sorok között ülő összetört családok, csak az, hogy elmenekülhessen a börtön elől. Most azonban valamit megértett. Ránézett a pont vele szemben ülő fiatal nőre. 20 éves volt, amikor utoljára látta. Tudta, hiszen többször is végighallgatta a bíróságon. Most egy ötven körüli nő nézett vissza rá, aki legalább nyolcvannak nézett ki. Talpig feketében egy fekete zsebkendőt morzsolt a kezei között. George tudta, hogy a könnyek nem neki szólnak. A 3 éves kislányának, akinek ő vette el az életét. Az asszony mellett megtörten egy idősebb férfi ült, kezét az ölébe ejtve a lábát nézte. Arra sem méltatta George-ot, hogy ráemelje a tekintetét. A férfi mellett ülő fiatal 30 körüli lány azonban igen. Összehúzott szemei szinte villámokat szórtak George felé, akinek a tekintete megpihent a fiatal lányon. Nem tudta ugyanis kivel néz farkasszemet. Az üvegfalon túli emberek ismerősek voltak neki, még hosszú évtizedek távlatából is, de a fiatal lányt nem tudta honnan ismerheti George, de azonnal ráeszmélt, amikor a mellette ülő idős férfi megfogta a fiatal nő kezét.

George újra becsukta a szemét. Szerette volna kirekeszteni a világot, de nem tudta. Újra ott volt azon a szörnyű napon. A reggeli heroinadagja után tudta, hogy pénzt kell szereznie, mivel a következő napra már nem jutott a drogból. Az egyik jóhírű haverjától szerzett egy pisztolyt, majd az első útjába eső bankba ment. Gyerekként filmeken látta, hogyan kell bankot rabolni, a drogtól túlfűtöttem pedig az erőt is érezte magában, hogy megtegye. A bankba lépve azonnal a pénzt követelte, de az egyik szemfüles pénztáros megnyomta a riasztó gombját. George pedig pánikba esett és lövöldözni kezdett. Megölt két férfit, egy hároméves kislányt és súlyosan megsebesített egy kismamát. Csak később, már a bíróságon tudta meg, hogy az asszony meghalt a kórházban, az orvosok azonban a magzat életét meg tudták menteni. Most ez a fiatal nő ül vele szemben, akitől még születése előtt elvette az anyját.

George újra felnézett, kereste a fiatal nő tekintetét, de ő most már mellette ülő apja vállán zokogott. George szerette volna neki átadni az érzést, hogy mennyire sajnálja. Tudja, hogy nincs mentsége – hiszen a bíróság sem fogadta el – , de az egészről a drog tehet. Hiszen soha nem használt fegyvert. Valóban simlis életet élt. A drogért nem riasztotta el soha, hogy ellopjon egy-egy pénztárcát vagy nyakláncot. Fegyvert azonban sosem használt.

„Ott sem kellett volna” – sóhajtott George és érezte, hogy a tű beleszalad a karjába.

– Ha szeretne, akkor még mondhat valamit! – lépett oda hozzá egy börtönőr és a George feje felett lógó mikrofonra mutatott – Most beszélhet, ha akar!

George felnézett a mikrofonra, majd kifordult az üvegfal felé, ahol összetört embereket látott. Akiknek az életét ő tette tönkre.

– Sajnálom! – mondta nagyon halkan George. A torka kiszáradt, a benne lévő gombóc pedig sírásra ingerelte – Higgyék el, tudom, hogy ezt megérdemlem, de bocsássanak meg nekem!

George visszafordult az üvegfaltól és újra becsukta a szemét. Nem volt több ereje. Nem akarta, hogy az utolsó kép, amit az életből magával visz a halálba az a családtagok válasza legyen. Nem bírta volna elviselni, hogy nem fogadják el a bocsánatkérését. Az jobban fájt volna neki, mint az előtte álló percek.

A szobában levő őr intett a fejével, a falakon túlról pedig elindították az első adag mérget, melytől néhány perc után George már kómában volt. A férfi érezte, hogy a teste egyre könnyebbnek tűnik, majd aztán hirtelen több tonna súlyúnak érezte a tagjait. Nem tudott megmozdulni. Egyedül volt és félt. Próbált valami szép dologra gondolni, de semmit nem talált az életében, ami örömet okozott volna neki. Az egész élete egy félresiklott csalódás volt. „Bárcsak ne találtak volna meg a sikátorban” – gondolta, majd érezte, ahogyan lángolni kezdenek az erei. Bár mozdulni nem tudott, biztos volt benne, hogy ez már a második dózis. Őrült tempóban kezdett kutatni a gondolataiban, hogy találjon valami szépet, bármit, amitől élete utolsó pillanataiban jobban érezhetné magát. George előtt néhány másodperc alatt lepergett az élete, de nem volt benne semmi, ami igazán boldoggá tette volna. Az azonban feltűnt neki, hogy élete filmjében szinte sosem mosolygott. Valóban soha nem lett volna boldog? Egyetlen kósza percre sem?

George érezte, ahogyan a méreg tűzforró lávaként tódul végig az erein. A férfi nemcsak a főbb verőereket, hanem egészen a legapróbb hajszálereket is érezte a testében. Félt, hogy egyszerűen kiszakadnak a testéből. A fájdalom mellett mégis egy csodálatos kép tárult a szeme elé, aminek szinte még az illatát is érezte. George szeméből egy könnycsepp gördült le. Az egyetlen jelzés, amire a bénultság mellett még képes volt a teste. Ez azonban most nem a fájdalomnak szólt. George végre először az életében boldog lehetett. Rátalált az egyetlen olyan pillanatra az életében, ami boldogságot okozott. Mosolyogni akart, de az izmai nem engedelmeskedtek. A következő pillanatban pedig érezte, ahogyan a tüzes lávafolyam eléri a tüdejét és szinte felrobbantja azt. George minden egyes léghólyagot érzékelt a tüdejében, szinte hallotta ahogyan szétdurrannak. Ő pedig egy emlékbe, élete egyetlen szép emlékébe kapaszkodva lépett ki az életéből.

Paradicsomleves, marhasteak és eperfagylalt. Igazi ünnepi vacsora.

A néma karácsony

William némán lépett ki a kertbe. A tájat vastag hótakaró borította be. Bár a természet békésen aludt, a szomszédban lakó kisgyerekek boldogan játszottak a hóban. Vidám kacagásuk messzire hallatszott. William megállt házának ajtaja előtt és egy percig nézte a kicsiket, ahogyan apró kesztyűs kezeikkel próbálnak egyre nagyobb hólabdát görgetni a talajon.

– Gyertek, hoztam nektek egy kis hozzávalót – lépett ki nagykabátban Adel a szomszédasszony a házból, azzal az egyik hatalmas hókupacra tette a piros lábost és a sárgarépát.

– Jajj, de jó anya! – kiáltotta az egyik gyerek – Így lesz igazi a hóemberünk.

– Jó reggelt William! – integetett a férfi felé Adel – Az utolsó munkanap?

A férfit az asszony köszöntése zökkentette ki a gondolataiból. Kedvtelenül felemelte a kezét, hogy viszonozza a nő üdvözlését, majd megpróbált egy apró mosolyt csalni az arcára. De érezte, hogy nem igazán sikerült.

– Igen! – válaszolta halkan – Még a mai nap, de látom a gyerekeknek már szünet van.

– Ne is mond! – nevetett Adel – Alig bírok már velük, de szerencsére Daniel ma korán hazajön. Így karácsony előtt elviselhetetlen ördögök lesznek.

William újra egy mosolyt erőltetett magára, majd lassan elindult az utcán parkoló autója felé.

– Üdvözlöm Danielt – fordult vissza a nőhöz, aki épp az egyik gyerekétől próbált egy éles botot elvenni – És Kellemes Ünnepeket!

– Neked is William!

A férfi azzal kinyitotta a kocsija ajtaját és beült. Egy darabid azonban még nem indította el a motort. Annak ellenére, hogy rettenetesen hideg volt az autóban, úgy érezte, most pont erre a szenvedésre van szüksége a testének. A lelke ugyanis már évek óta szenvedett.

A férfi visszanézett még a szaladgáló gyerekekre. Adel folyamatosan a faágakat szedegette ki a rohanó apróságok kezeiből, amit a hóember karjainak szántak. Az asszony azonban félt, nehogy megsértsék magukat az éles ágakkal. Néhány éve még ő is szaladgált a gyerekei után, akkor még minden más volt.

William tíz évvel ezelőtt vette el középiskolai szerelmét. Akkor még úgy gondolta, hogy a kapcsolatuk egy életre szól. Nem sokkal később pedig megszületett a kislánya, két évvel később pedig a kis David is. William – annak ellenére, hogy mindkét gyerekét imádta – valahol mégis a kisfiúhoz húzta a szíve. Ő volt az ő kis mestere, Davidnek pedig ő volt a példakép. De mégis milyen példakép?

Minden akkor romlott el, amikor William új munkahelyre került. Vezető pozícióba. Igaz, hogy több pénzzel is járt az előléptetés. A munkához pedig nem mellesleg egy titkárnő is dukált. William főnöke pedig, hogy könnyebben megszokja az új közeget rendszeresen csapatépítő programokat szervezett. Kezdetben csupán estékre maradt ki otthonról. Amikor gyakran részegen hazaért, már nem foglalkozott az otthoniakkal. Hónapokkal később pedig már reggel sem ment haza, inkább a titkárnőjénél aludt. William úgy érezte, hogy a fiatal nő megérti. Hiába mondták neki a barátai, hogy rossz vége lesz a kicsapongásának, hiszen otthon egy gyönyörű feleség és két szerető gyereke várja. A titkárnője pedig csupán be akarja biztosítani a helyét és a pozícióját. William azonban nem hitt a barátainak, akik hamarosan elmaradoztak mellőle és inkább új társaság után néztek. A férfi pedig kezdett egyedül maradni, de csak akkor vette észre, hogy mekkora a baj, amikor egyik reggel egy átmulatott éjszaka után a feleségét bőröndök között találta az előszobában.

– Elköltözünk! – mondta ridegen – A költöztető egy órán belül itt lesz. Mindent összepakoltam. A válási papírokat hamarosan megkapod!

Azzal kiviharzott a két gyerekkel a házból a már utcán veszteglő taxi felé. Williamnek felocsúdni sem volt ideje és már csupán egy üres házban álldogált. Napokkal később tudta meg, hogy a családja – a volt családja – az ország legtávolabbi pontjára költözött, ahová jóindulattal is hosszú órákig tartó repülőút árán juthatna el. A gyerekeiről pedig semmi hírt nem hallott.

William összeomlott. Hetekig csak ivott. Próbálta feldolgozni a hiányt, de rájött, hogy az élete már nem ér semmit. Feláldozott mindent, egy fiatal nőért, aki természetesen az első adandó alkalommal már William főnökét kísérgette az egyik partin. A férfi próbálta felvenni a kapcsolatot volt feleségével, de egy idő után a telefonja egy sípszóval jelezte, hogy nem kívánatos személy a nő számára. Ráadásul később a bíróság is a nőnek ítélte a gyerekeket. Láthatás nélkül. Arra hivatkoztak, hogy William nem megbízható, alkoholista. A gyerekek pedig még kicsik ahhoz, hogy egyedül vigyázzon rájuk a férfi. A férfi, aki történetesen a saját apjuk  – őrjöngött William a hivatalos levelet szorongatva a kezében.

Hónapokkal később aztán megtudta, hogy a felesége újra férjhez ment. A gyerekeinek új apukájuk lett. Hiába próbálta újra és újra megbeszélni a dolgot a volt feleségével. A nő hajthatatlan volt. Így teltek el az évek. Újra és újra beköszöntött a tavasz, majd elmúlt a nyár és az ősz is. Ismét hatalmas hó fedte be a dombokat. És megint elérkezett az év talán legfájóbb napja. A Szenteste.

William fájó gondolatokkal indította be a kocsi motorját, majd munkába ment, ahol már semmi nem volt olyan, mint korábban. Az emberekkel nem szívesen beszélgetett, inkább csak az irodájában ült egyedül. Nem is igazán szeretett bent lenni. Néhány óra után most is felvette a kabátját, majd ugyanolyan jellegtelenül, ahogyan érkezett hazaindult. A házához közeli sarki boltban még megállt és vett magának a másnapi ünnepre néhány üvegnyi alkoholt. Talán az majd elfeledteti vele a magányt.

December 24-én William csak délután kelt fel. Az előző este sikerült néhány üveg fenekére néznie, de igazából nem is volt kiért felkelnie korábban. A szomszéd házból átszűrődő a karácsonyi zene újra mély sebeket szakított fel a férfiban. Adel két kisgyereke ismét a kertben hancúrozott. A szülők biztosan a karácsonyfát díszítik – gondolta William. Estére azonban minden elcsendesült. Csupán a házak ablakain szűrődött át a karácsonyi hangulat, ami csendben takarta be a hófödte tájat.

William a konyhaasztalnál ült. Előtte a tegnap már jócskán elhasznált, de még mindig mosatlan pohara állt. A férfi újratöltötte, majd némán hallgatta a szomszédjából átszűrődő meghitt hangulat neszeit. A korábbi években William is állított karácsonyfát. Szépen becsomagolva a fa alá tette a gyerekeinek vásárolt játékokat. Minden évben abban bízott, hogy talán meglátogatják. Ez azonban soha nem történt meg. Hiába könyörgött volt felesége hangpostájára, sosem kapott választ. Annyira szerette volna eltörölni a múltat vagy egyszerűen csak újraélni, de tudta, hogy ez lehetetlen. Ezerszer is végigpörgette a fejében azokat a bizonyos hibás hónapokat és úgy érezte megbűnhődött már a történtekért. Túl sok fájdalom ez azért, amit tett.

William lassan húzta ki a kisasztal fiókját, melyben a pisztolya lapult. Lehúzta még az előtte álló pohárban levő szeszt, ami marta a torkát. Most mégis jól esett a fájdalom. A pisztolyt feltette az asztal lapjára a becsomagolt ajándékok mellé. Azt az idén sem felejtette el, mégis a lelke mélyén tudta, hogy sohasem fogják kibontani őket. William szemében egy könnycsepp jelent meg, ahogyan a halántékához emelte a fegyvert.

A szomszédos házban a két kisgyerek sikoltozva bontogatta a fa alatt talált ajándékokat, amikor halk durranás hallatszott a távolból.

– Hallod anya! – kiáltott a kislány – valahol tűzijáték van!

 

A fehér ruhás lány

1.

James újra izzadságtól csatakosan ébredt. Napok óta minden éjjel rémálmai voltak. Kezdetben azt hitte, csupán az új hely miatt nem tudott nyugodtan pihenni, de a rossz álmok nem kerülték el azután sem, hogy végre teljesen berendezték a hálószobát.

Lucyvel nemrég vették meg azt a takaros kis házat, melyben életük hátralevő részét szerették volna eltölteni. Évek óta figyelték az ingatlanosok hirdetéseit, amikor hirtelen szinte tálcán kínálta magát nekik az egyik eladó családi ház. A nagyváros forgatagából szerettek volna vidékre menni, ahol nyugodtan tölthetik majd el a következő éveket.

James nemrég nyugdíjba ment, Lucy még dolgozott, de már csupán heti néhány órában vállalt munkát a nagyváros egyik pékségében, ahol eladóként dolgozott. Az életük nagyon szépen telt a korábbi években is, annak ellenére, hogy nem született gyermekük – pedig mindketten nagyon szerették volna. Egy idő után azonban megszokták, hogy csak ketten maradnak. Gyerek helyett pedig inkább kutyákat tartottak.

Roy a hatalmas kaukázusi juhászkutya már kölyökként is pótolta az űrt a házban. Igaz már ő is túl volt élete derekán. Tizenkét évével már idősnek számított, így azonban könnyebben beleillett az idősödő házaspár életvitelébe. Lucy azonban néhány évvel ezelőtt meglepte Jamest egy újabb kis jövevénnyel. Brad kis falatként érkezett a családhoz, de szinte azonnal jó barátságot kötött a jóval idősebb Royjal. A még mindig fiatalnak számító golden retriever napirendje szinte tökéletesen idomult a családban élőkhöz.

A délelőttöt James mindig a kertben töltötte. Szépítgette, gondozta. A kutyák természetesen ott sündörögtek körülötte vagy éppen az árnyékban hűsöltek, – természetesen szorosan egymás mellett. Lucy pedig, ha épp nem dolgozott, akkor főzött. A délutánt négyesben töltötték vagy a házban olvasgattak vagy épp tv-t néztek. ha azonban jó idő volt, akkor a kerti nyugágyakban időztek hideg limonádét szürcsölgetve.

Csak a fránya éjszaka ne jönne el minden átkozott nap – gondolkozott James, amint felült az ágyában és az éjjeli szekrényen levő vizespoharához nyúlt. Miközben ivott, fél szemmel a digitális órára nézett, mely rosszallóan pislogott vissza rá, kegyetlenül szembesítve vele, hogy még csak hajnali fél három.

Minden éjjel ugyanaz történik. Az álom és a végkifejlet is ugyanaz. James a poharát szorongatva, erős szívdobogással ül az ágyában. Az óra pedig minden áldott éjjel ugyanazt az időt mutatja. Se többet, se kevesebbet. Hajnali fél három.

A férfi – miután egy kicsit megnyugodott – visszatette fejét a párnájára, de aludni már nem tudott. Az álmán járt az esze, ami minden éjjel kísértette őt. Egy fiatal lány érkezett a semmiből és az addigi álom, amit épp átélt semmivé foszlott. A fiatal lány gyönyörű volt, de látszott rajta a szenvedés. Hosszú fekete haja kócos volt és csapzott. Hosszú fehér ruhája- ami James szerint talán valamilyen ódivatú hálóing lehetett – szintén sáros volt. A lány mintha menekült volna valahonnan vagy valakitől.  Bájos arcát föld borította, csupán ahogyan a könnyei végigfolytak az arcán tisztították le apró patakként a szeme alatti területet.

A lány minden éjjel eljött. Először James az új háznak tudta be a rossz álmot. Mindig nehezen aludt el számára ismeretlen helyen. Még egy nyaralás is megviselte a férfit, és így soha nem is tudott igazán ezek alatt a szabadságok alatt pihenni.

A félelmetes, ám valahol szánalomra méltó lány először csupán a távolban tűnt fel az álmában. Néhány éjszaka után azonban egyre közelebb jött. Ezen a mostani éjjelen pedig már szinte James mellé állt és felé nyújtotta a kezét. Segítséget kér – gondolta a férfi. A lány azonban nem szólt egy szót sem, így James inkább megpróbált elmenekülni a rossz álomból. Nem várta meg, hogy a lány esetleg elmondja a történetét.

Napközben a férfi igyekezett elfelejteni a napok óta őt gyötrő álmokat. Lekötötte a kert és a ház felújítása, amivel elég gyorsan haladt. Az épület pontosan olyan volt, amilyet mindig is szerettek volna. A két szinten több hálószoba és fürdő is volt. A korábbi házukból elhozott emlékeket – James számára csupán lomokat – a padláson és a ház alatt húzódó hatalmas pincében helyezték el. Az új otthonuk berendezését ugyanis a múlt századnak megfelelően tervezték. Hiszen maga az épület már kívülről is valamiféle múltbéli titkot rejtett. Vastag falait sok helyen befutotta a növényzet, a kis kastélyszerű épületben pedig sok apró titkos helyiséget is felfedeztek már a beköltözésük után, amiről az ingatlanos nem tett említést.

James imádta feltérképezni új otthonát, amiről az eladó azt állította, hogy több száz éves múltra tekint vissza és egy kis ékszerdobozt vásárolnak meg. Persze a férfi nagyon jól tudta, hogy a kiskosztümben megjelent fiatal nő csupán a jutalékra hajt, hiszen ha eladja a minipalotát, abból neki is jócskán csurran- cseppen valami haszon. Ennek ellenére egyet kellett értenie, valóban egy kis ékszerdobozt kaptak az életen át spórolt pénzükért.

Csak azok a rossz álmok ne lennének – gondolta a férfi – miközben éppen a nappaliban levő kandallót próbálta meg kitisztítani. Úgy gondolta télen tökéletes hely lehet ez majd a közös esték eltöltésére. James gondolatai azonban – hiába a felújítási munkálatok – újra meg újra visszatértek a lányhoz. Egyre jobban érezte azt, hogy hibát követett el, hogy nem hallgatta végig. Hiszen látszott rajta, hogy segítséget kér és vár tőle. A férfi addig viaskodott magával, míg belátta, ha éjjel újra eljön a vendége, bármennyire is rossz lesz, meghallgatja a mondanivalóját.

Este lefekvéskor – bár kicsit félve – de mégis elszántan feküdt le aludni. Valahol azt kívánta, hogy ne jöjjön a lány, legbelül azonban tudta, hogy amint eléri őt a mély álom, ott fog állni mellette. Az érdeklődéssel vegyes félelme pedig pontosan úgy, mint a korábbi éjszakákon hajnali két óra után beigazolódott. A fekete hajú fehér hálóinges lány újra ott állt mellette. Kisírt szeme szinte könyörgött, kezét pedig James felé nyújtotta. A férfi azonban most ahelyett, hogy megfutamodott volna, erőt vett magán és megkérdezte miben tudna segíteni.

A lány nem mozdult, a szája sem mozgott, James mégis úgy vélte beszél hozzá, talán telepatikus úton – futott át az agyán. Most, hogy jobban megnézte a lányt – aki olyan tizennyolc, húsz év körüli lehetett – ismerősnek tűnt valahonnan. A ruha, amit viselt nem a mostani divatot tükrözte. James úgy vélte, talán száz, de lehet kétszáz évvel ezelőtt hordhattak ilyet a nők. A férfi kíváncsisága nőttön nőtt, a fejében pedig egyre élesebben rajzolódtak ki a lány szavai.

– Segíts kérlek! Ments meg!…( a történetet a könyvben olvashatod tovább)

jekkelgabi.hu | Minden jog fenntartva 2022 | Általános Szerződési Feltételek

Scroll to Top

Köszönjük!

A termék a kosaradba került!

Hírlevél újdonságainkról!